Съвсем неусетно първото полугодие на 2011 вече мина. Време е да обърнем внимание на това какво се случи до тук. Какви филми гледахме през първата част на годината и кои от тях ще останат като заглавия и занапред. Кое от това, което видяхме ще бъде бъдещ претендент за Оскар. Моя лична класация за най-добрите филми в периода януари - юни 2011.

                                  Януари 2011

Съвсем нормално, в началото на годината българските зрители се радват на премиери на филми, наизлезли преди няколко месеца. Но както винаги ние имаме възможност да ги гледаме с малко, друг път с доста голямо закъснение.
Януари месец започна малко плахо, с доста малък брой премиери. Тук мога да отбележа един от провалите на годината, които ще влезе в личната ми класация за най-тъп филм и това е именно "Зеленият стършел". Със сигурност тук за Оскар не може и дума да става, но пък за Златна малинка шансовете са огромни.
Филмът, който аз лично харесах най-много през януари беше "Бурлеска". Сигурен съм, че много от вас няма да се съгласят с това, но в крайна сметка това си е лична класация. Няма как да не спомена и "Туристът", който не че беше нещо особено, но със сигурност е един приятен филм. Може би е редно да спомена и "Механикът", който привлече вниманието на българската публика, но за този филм нищо повече не мога да кажа. "Сезонът на вещиците" беше един много очакван от мен филм, който ми донесе голямо разочарование. "Стъпки в пясъка" пък беше единствената премиера на български филм, който събра прилични приходи, въпреки, че аз не мога да го нарека успешен.

                                          Февруари 2011

Февруари месец съвсем по традиция залива кината със сладникави филмчета подходящи за празника на влюбените. Разбира се, в повечето случаи това са филми, които гледаш единствено заради духа на празника и нищо повече. Повлияни от Оскарите, българските зрители се насочиха към доста от основните претенденти, за да се убедят сами дали стават. Чак през февруари имахме възможност да гледаме филми като "Речта на краля", "Заешка дупка", "Боецът" и "Непреклонните". Безспорно за мен най-добрият филм през Февруари беше именно "Речта на краля". Вече доста писах за него и няма да се повтарям, но за по-силно заглавие и дума не може да става. Като цяло един доста разнообразен месец. Имахме от всичко - фантастика в лицето на "Аз съм номер 4", който аз доста харесах, въпреки че реално си е един посредствен филм. Имахме дори исторически филм като "Орелът", който обаче получи доста кратко и селектирано разпространение. Имахме и силна премиера на български филм, а именно "TILT" въпреки откритите грешки, получава адмирациите ми за събраните приходи. Имахме и малко по-различно предложение от европейското кино, "Сърцеразбивач". Множеството комедии дори няма смисъл да ги спомена, в крайна сметка както написах по-горе "нищо особено".

                                       Март 2011

Чак през март българските кино маниаци имаха шанса да се насладят на "Черен лебед". Безспорно най-добрият филм с премиера през Март. От жанра на анимацията със сигурност не може да изпусна филм като "Ранго", който грабна вниманието ни като нещо различно от това, което сме свикнали да виждаме.  "Червената шапчица" беше едно предложение, което аз очаквах с нетърпение и съм доволен от видяното. Хубав филм. Тук е момента да спомена, може би един от най-слабите филми на Никълъс Кейдж - "С мръсна газ", който беше комично потресаващ, дори не успях да го догледам. Малко разочароващо представяне от страна на фантастиката в лицето на "Битка Лос Анджелис: Световна инвазия" и "Sucker Punch: Измислен свят". Със сигурност доста слаби филми, залагащи предимно на ефекти и нищо повече. "Любовта е опиат" беше едно от очакваните заглавия на годината за хората, които обичат любовните истории, но аз сякаш очаквах нещо повече от предимно наситения със секс сцени и клиширан сценарий филм.

Април 2011

Април също може да се отбележи като сравнително слаб месец. Няколко независими продукции, без никакви предварителни рекламни кампании, хората дори не бяха чували за тях. И все пак имаше няколко заглавия, които се откроиха. Тук мога да кажа, че за мен най-доброто заглавие за месеца беше българският филм "Love.net". Със сигурност филма се радваше на голяма реклама от страна на разпространителите, а и подходящ месец за премиера донесоха на заглавието голяма популярност и приходи. Мисля, че и одобрението на публиката също. "ТОР: Богът на гръмотевиците" е едно заглавие, което съм сигурен че си заслужава да спомена, въпреки че признавам нямах възможност да го гледам, но със сигурност не съм се отказал все още. "Писък 4" едва ли оправда очакванията, но поне беше радост за феновете на поредицата. "Рио" е една анимация, която привлече вниманието на публиката. Сладко филмче, но не от онези, които карат и нас по-големите да ги гледаме и чак да ни харесат.

Май 2011

Май месец ни предложи доста стегнат списък от премиери, но за сметка на това повечето от тях успяха да грабнат вниманието на българския зрител. Започвам с "Карибски пирати: В непознати води", който безспорно излиза на чело на премиерите през Май. Българският филм през май беше "Сбогом, Мамо!", който не предизвика интерес, нито пък успя да събере добри суми в бокс-а, но пък на мен ми хареса. "Бързи и яростни 5" беше изненадата на месеца. Филмът събра огромни приходи, нещо което не беше планувано или пък очаквано. Явно българинът все още си пада по бързи коли, яки мацки и много екшън. "Вода за слонове" беше един от онези сълзливи филми, които се появяват от време на време. И въпреки това аз чух доста добри отзиви за заглавието, но все още не съм го гледал, нещо което смятам да поправя скоро.  "Поредният ергенски запой" беше заглавието, което категорично отказах да гледам. По никакъв начин не одобрявам подобни филми, но пък "за всеки филм си има зрители".

Юни 2011

Типично за летните месеци по кината можем да забележим предимно комедийни заглавия и рядко нещо по-сериозно като филм. Най-силното заглавие за месеца се оказа "Трансформърс 3", което до някъде беше съвсем очаквано. Скоро и аз ще представя по-подробно мнението ми за филма. По официални данни през месец Юни имаме три премиери на български филми и това са "Подслон", "Корави старчета" и "Лора от сутрин до вечер". Единствено последното може би ви говори нещо повече, но със сигурност не мога да нарека филмите силни. Не успяха да ни привлекат вниманието, а Лора дори бих казал че граничи със съвсем бледи напъни за нещо интересно, но накрая се оказва най-вече неуспешно.  Две продължения на анимации - "Колите 2" и "Кунг-Фу Панда 2", които се радват на интерес от страна на зрителите, макар че в България повечето анимации успяват да натрупат доста добри приходи. "Х-Мен: Първа Вълна" и "Супер 8" са две от фантастичните заглавия, които за жалост не предизвикаха особен интерес, което е странно особено за първия филм, който според мен има доста фенове в България.

Сега ни остава да видим какво ще ни предложи киното през втората половина на годината. Със сигурност вече имаме един силен Юли месец в лицето на Хари Потър, а ни очакват още много премиери. Ако трябва да съм честен първото полугодие не беше нищо особено и до този момент сякаш дори нямаме претендент за Оскар, но винаги съм смятал, че втората част на годината предлага по-добри заглавия. Така, че скоро ще разберем :)

1 коментара:

Анонимен каза...

It is truly a nice and helpful piece of information.
I am satisfied that you shared this helpful information with us.
Please keep us informed like this. Thank you for
sharing.

My webpage - LK Bennett voucher code 2013

Публикуване на коментар