9/17/2011

Най-доброто от PIXAR: 25 години анимация

Публикувано от Христо Василев |


От няколко дни си мисля, че след като публикацията ми за Класиките на Disney е сред най-четените статии в моя блог, може би анимацията е нещо интересно за читателите. За това реших, че днес е време да обърнем внимание на другата водеща компания в света на анимацията, а именно PIXAR. Първо си мислех, да озаглавя статията Класиките на PIXAR, но някак си, все още не мога да нарека тези филми класика. Може би, защото Дисни са се съсредоточили върху екранизацията на приказки познати едва ли не от векове, докато Пиксар по-скоро ни показват лични интерпретации на своите филми.
След като се разрових, установих, няколко интересни неща. Пиксар тази година празнуват 25 години от създаването си със своя последен филм "Колите 2". Интересното, е че на своята 20 годишнина компанията пусна "Колите". Явно след 5 години ще чакаме трета част. Шегата на страна, по-запознатите от вас може би знаят, че от 2006 година насам, компанията е собственост на Disney.
Оказва се, че до момента Пиксар имат едва 12 филма. Тяхната тактика в последните е години е очевидна - само по един филм на година и то предимно в летните месеци. Очевидно печеливша тактика.
Ето и списък с филмите на PIXAR: "Играта на играчките" (1995), "Животът на буболечките" (1998), "Играта на играчките 2" (1999) "Таласъми ООД" (2001), "Търсенето на Немо" (2003), "Феноменалните" (2004), "Колите" (2006), "Рататуи" (2007), "WALL-E" (2008), "В небето" (2009), "Играта на играчките 3" (2010), "Колите 2" (2011)
Сигурен съм, че прочитайки този списък срещате едни от любимите си анимации. Поне за мен е така с най-любимите ми филми като "Таласъми ООД", "Рататуи" и "Феноменалните" . "Играта на играчките" например е една от любимите анимации на малки и големи години наред, а третата част от миналата година към момента държи рекорда за най-печелившата анимация на всички времена в световен мащаб.
Всъщност вече се питам защо тези филми да не са класика, само защото не са приказки ли? Може би да, но това няма значение, защото PIXAR се оказва една компания, която залага изключително много на качествено представените филми, без право на грешка. Е, за "Колите 2" ще им го простим, може би наистина беше грешка, но всеки има право, стига да не става навик. Докато Дисни често се връщат към рисувата анимация, с която все пак са започнали, всички филми на Пиксар са изцяло компютърна анимация. Анимацията на новото време. Въпреки, че компанията си е кажи речи нещо като Disney две, аз ги възприемам като две напълно различни неща. Освен, че логото и на двете седят върху филмите, не мисля че като стил имат нещо общо. Даже напротив. Както бях споменал и при публикацията ми за Дисни и тук ще кажа, че има още какво да видим от PIXAR, а с времето съм сигурен, че ще говорим за истински класики. Освен това Пиксар имат и няколко изключително забавни късометражни филмчета, навярно и вие сте гледали някои от тях преди прожекциите на основните им филми в кината.

Това, което предстои на Пиксар от тук нататък са продължения на някои от най-успешните им филми, както и няколко нови проекта: "Brave" (2012), "Monsters University" (2013) , "The Untitled Pixar Movie About Dinosaurs" (2013), "The Untitled Pixar Movie That Takes You Inside the Mind " (2014), а както "Феноменалните 2", който към този момент е едва идея, дали ще бъде реализирана предстои да разберем.

0 коментара:

Публикуване на коментар