1/09/2012

Оскари 2012 - първи спекулации!?

Публикувано от Христо Василев |

Съвсем традиционно, всяка година през февруари се раздават най-престижните награди в областта на киното, а именно наградите Оскар. Тази година филмовата академия ще раздаде наградите за 84 път. Церемонията е насрочена за 26 февруари 2012. Още по традиционно, наградите Оскар винаги се раздават в "Кодак тиътър", Лос Анджелис, но тази година академия обмисля дали пък не е време за промяна на мястото. Това за сега са само слухове, но предстои да разберем. Водещ на 84-тата церемония по връчването на Оскари-те ще бъде комикът Били Кристъл, за който подобна тръпка няма да е нищо ново, тъй като към този момент актьорът е раздавал Оскари цели осем пъти.
На 24 януари официално ще бъдат обявени номинациите във всички категории. Докато чакаме, обаче из интернет вече върлуват какви ли не спекулации, кои ще бъдат претендентите. Преди да хвърлим един поглед над това е редно да споменем, че 24 януари може да се окаже голям ден за българското кино, тъй като филмът "Тилт" на Виктор Чучков ще се бори за номинация в категорията за чуждоезичен филм, дали това ще се случи ще разберем само след две седмици. Лично аз, тази година съм оптимистично настроен и вярвам, че имаме шанс. За пределите на родното кино една номинация за Оскар, означава почти колкото това да бъде спечелен Оскар. Пожелаваме късмет на лентата и дано видим заглавието сред избраните. 
 А ние отлитаме отново зад океана, за да видим кои са основните претенденти за Оскар тази година. Повечето от заглавията, които ще проследим, напълно естествено не сте чували освен, ако не сте запален киноман. Ако очаквате да видите популярните филми на изминалата година в списъците с номинации, ще бъдете разочаровани, тъй като академията обича да дава наградите на малко по-различен тип филми.
Разрових се из интернет, тъй като личните ми предположения са почти невъзможни към този момент, поради малкия брой филми, които съм гледал от предположените. Но не се притеснявайте, българските кина ще побързат да напускат набързо номинираните филми, както става всяка година, така че с малко късмет ще може да ги гледате дори преди връчването на наградите. 
Ще започна с категорията за най-добра режисура, където най-вероятно ще попаднат следните имена: Woody Allen – Midnight In Paris; Michel Hazanavicius – The Artist ;Bennett Miller – Moneyball; Alexander Payne – The Descendants; Martin Scorsese – Hugo
Изключително трудно ми е да направя предположение за евентуален победител, но лично залагам на  Michel Hazanavicius и Martin Scorsese.
Продължаваме с категорията за най-добра актриса, където може да предположим следните претендентки: Viola Davis – The Help; Rooney Mara – The Girl With The Dragon Tattoo; Meryl Streep – The Iron Lady; Tilda Swinton – We Need To Talk About KevinMichelle Williams – My Week With Marilyn
Още от сега стискам палци за Мерил Стрийп, чиято предполагаема номинация се коментира от лятото, което ми се струва доста показателно.
В категорията за най-добър актьор: George Clooney – The Descendants; Leonardo DiCaprio – J. EdgarJean Dujardin – The Artist ; Michael Fassbender – ShameBrad Pitt – Moneyball
Почти съм убеден за номинацията на Брад Пит и дори мога да заложа евентуалната му статуетка. 
И накрая кой ще бъде най-добрият филм за изминалата година: The Artist (The Weinstein Company); Hugo (Paramount Pictures); The Descendants (Fox Searchlight); The Help (Walt Disney Pictures); Midnight In Paris (Sony Pictures Classics); Moneyball (Columbia Pictures); Drive (FilmDistrict); War Horse (Walt Disney Studios); Extremely Loud and Incredibly Close (Paramount Pictures); The Tree Of Life (Fox Searchlight)
Доста солиден списък, не мислите ли? Да предположа победител все още ми се струва невъзможно, но е факт, че това е може би най-доброто сред най-доброто за 2011. Въпреки слабата филмова година, ето че се намериха претенденти за Оскар-и.
--------------------------------------------
Битката, както винаги ще бъде жестока, а изненадите ще са както се казва "зад всеки ъгъл". Академия обожава да си играе със зрителите и се оказва все по-трудно да предполагаме победителите.
Малко преди церемонията вече се разнасят какви ли не слухове. Една от последните новини около таз годишните Оскар-и е, че екипът на "Хари Потър и Даровете на смъртта - част 2" настоява за номинации в повечето от основните категории като най-добър актьор, актриса, режисьор, че дори филм. През последните 10 години академията категорично е отхвърляла сагата, която е лишена от престижната статуетка. Това обаче не е толкова странно, защото големи филмови саги много рядко са се сдобивали с отличието, като изключение прави "Властелинът на пръстените". Последната част на Хари Потър ни показа съвсем различен филм от предходните, филм достоен за Оскар. Може би съм твърде пристрастен, но съм убеден, че много хора ще се съгласят с мен. Едно е сигурно, в следващия месец ще видим доста интересни неща за това ще продължим да следим събитията от близо. На 24 този месец очаквайте пълен списък с номинираните и още подробности за 84th Annual Academy Awards.

Едит: Вижте списъка с номинираните ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар