2/02/2011

"Сезонът на вещиците" - старата песен на нов глас

Публикувано от Христо Василев |

Въпреки малкия брой избрани киносалони в България, които прожектират "Сезонът на вещиците" имах възможност да гледам филма на голям екран. Не може да се каже, че филмът имаше кой знае каква рекламна кампания в България и все се чудех, защо доста големи кина в страната са избрали да не включат заглавието в своя списък. До някъде разбрах причината след като изгледах филма. Повечето от филмите на Никълъс Кейдж добиват доста голяма популярност, не само заради самият него, но и защото са добри като цяло (последен пример за това е "Чиракът на магьосника" от миналата година). Да, но тук останах разочарован. Аз ли очаквах много, не знам, но филмът не беше това, което исках да бъде. "Сезонът на вещиците" представя епохата на кръстоносните походи, гоненията на вещици и годините на чума. Окей, това добре, така или иначе харесвам филми с исторически препратки. Какво излезе обаче. До болка клишираните тъмни гори, вълци и накрая о,каква изненада, вещицата се оказа демон. Може да изброим поне още 5 заглавия със сходен сценарии. А приликата на демонът с вампирите от "Ван Хелзинг" направо беше върхът на разочарованието ми.
Компютърните ефекти през повечето време изглеждаха прекалено неестествени и си личеше, че всичко е анимация. И други филми се снимат на Блу бокс, но после резултата е друг, докато тук можем само да се радваме на анимационния пясък в пустинята и няколко замъка, които сякаш бяха от филм на Disney.

За първи път не ми хареса и актьорската игра на Никълъс Кейдж, който по принцип винаги пасва на ролите си, но тук явно не се беше упражнявал достатъчно с въртенето на меча. А ненужно честите близки кадри на болните от чума, щяха да ме накарат да си изплюя пуканките няколко пъти.
Да, може би гората беше наистина добре направена, но през дългото им пътуване там не се случи нищо, освен нападението на няколко вълци, които според мен се оказаха доста повече от обичайната популация на вълци за една гора.
Героите, които бяха убити, можеха да намерят смъртта си доста по драматично, а не точно в най-глупавите ситуации. В един от най-добрите моменти от филма, героите преминават през въжен мост над пропаст, на който въжетата и дъските са изгнили, но пък всичките 5 души, 4 коня и голяма клетка с вещица, сложена върху каруца успяха да преминат почти без никакъв проблем. И това за сметка на смъртта на един от героите, който бе намушкан по погрешка с меч.
Ако трябва да дам оценка за филма, то тя била 4/10. И все пак, ако ви попадне и имате време за губене, гледайте го, може пък на вас да ви хареса, но знайте, че през цялото време ще имате чувството, че този филм вече сте го гледали.

0 коментара:

Публикуване на коментар