Несъмнено най-очакваната филмова премиера тази есен се оказа "Здрач: Зазоряване". Вампирската сага продължава да се радва на огромен успех сред феновете. Зазоряване е заглавието на последната книга на Стефани Майер, чиято екранизация е разделена в две части. Случайно или не това се случва съвсем скоро след като друг блокбастър - "Хари Потър и даровете на смъртта" също бе разделен в две части. Оправданието разбира се е това, че екипът, която работи по филмите иска да отрази максимално събитията от книгата. За мен обаче, това е по-скоро задна причина. Основното, което продуцентите имат на ум е повече приходи от продажбата на билети. Друго си е да спечелиш два пъти от един филм - просто трябва да го разделиш в две части.
Вече говорих надълго и нашироко за премиерата на Зазоряване, за това направо пристъпваме към филма. Няма да скрия, че чувствата и емоциите ми около заглавието са красноречиви. Един напълно обективен фен на сагата по никакъв начин не може да отрече, че филмите на Здрач са изключително посредствени и далеч от шедьоври. За първи път тази година, обаче видяхме един абсолютно сносен филм от сагата. Да, хареса ми. Определена ми хареса. За първи път виждаме истинският вампирски филм на "Здрач". Точно такъв, какъвто трябва да е. Това, обаче далеч не е достатъчно, тъй като съвсем очаквано актьорската игра във филма се оказа твърде НЕ добра, но по някакъв начин сме свикнали. Актьорите изпълняващи главните роли така и не се научиха как се изразяват емоции, но този път ще го простим. Този път имаме една чудесно направена режисура.
На всички, които са чели книгата е ясно, че това е по-спокойната част от историята. Въпреки драмите около забременяването на Бела, около сватбата - това е далеч от проблемите, които героите ще срещнат в част втора от Зазоряване. Там ще гледаме битки, повече адреналин и най-вече Бела като вампир.
Кусури винаги могат да се намерят, където и да било. Този път, обаче аз ще си позволя по-голямата част от публикацията ми да бъде положително настроена към заглавието, защото по някакъв начин го заслужава.
Най-голямо внимание ще обърна на края на филма, а именно частта в която Бела ражда и в последствие е превърната във вампир. Моите лични адмирации над режисьора и хората, които са се погрижили тази сцена да изглежда по този убийствен начин. Немощната Бела, която вероятно ще изплаши голяма част от по-малките фенчета на поредицата направо си заслужи поздравленията. А последните кадри, където Бела се превръщаше във вампир и отварянето на червените очи са си истинско постижение сред филмите на Здрач от към специални ефекти. Толкова внушителни кадри не сме виждали в нито един от трите филма преди това.

"Здрач: Зазоряване" се оказва един филм, който си заслужаваше чакането и гледането. Много нежен от към цветове, изключително добре поднесен и всички тези хвалби със сигурност могат да бъдат изречени за първи път, тъй като както казах и в началото на публикацията, както писах и преди няколко месеца до този момент Здрач никога не е бил добър филм в нито едно отношение. Именно по този повод отнесох и заядливи подмятания, но онези от вас, които поне малко разбират от кино знаят, че съм напълно прав, за това не се сърдя и на никой. В крайна сметка, както имаше едно изказване, всеки има право да няма вкус.
Да оставим настрана тези неща, Зазоряване вече оглави американският и български бокс офис и натрупа завидни финансови постижения. До къде ще стигне ще разберем с времето.

 В следващите няколко седмици това ще си остане кино събитието, което ще се обсъжда най-много. До следващия филм, а именно "Здрач: Зазоряване" - част 2, който ще бъде и последен за поредицата остава една година. Съвсем нелепо според мен решение за този огромен период между двата филма, но е ясно, че тук става въпрос за фирмена политика. Ясно, е че интересът към продуктите на Здрач ще стихне изведнъж след края на последния филм, за това и продуцентите се опитват да удължат изкуствено живота на сагата. До колко е правилно, не мога да кажа, тъй като съм абсолютно против това решение, но едно е ясно - дори и след година филмът ще бъде очакван с нетърпение от феновете и отново ще натрупа огромни суми с много нули в сметките на продуцентите.
Мисля, че с това темата за мен се изчерпва, а накрая ще ви попитам - Наистина ли "Здрач: Зазоряване" изведнъж се оказа добър филм, очаквано ли беше това и какви са вашите впечатления?
П.С. Забравих да спомена, че и този път музиката към филма се оказа изключително приятна и както някои от вас вече знаят, а други може би не - една от песните към саундтрака е на Бруно Марс, което със сигурност ще се хареса на всички негови фенове.

2 коментара:

stefoo каза...

Наистина, тази част от Здрач мисля, че е най-добрата за сега от всички!

Анонимен каза...

4etoh knigata i mi haresa i to mnogo.Mislq,4e filma shte e e oshte po dobyr.

Публикуване на коментар