С настъпването на новата година идва време за размишления, класации и равносметки. Би било много жалко да си затворя очите и да ви лиша от шанса, заедно да преминем още веднъж през филмовата 2011. След като през лятото отметнахме първото полугодие, сега ще видим какво се случи в остатъка от годината. За тези от вас, които искат да направят цялостен преглед - Прочети тук Най-доброто от 2011 - част 1 (Януари - Юни) . А, сега нека продължим с периода Юли - Декември 2011

                                       Юли 2011

Лятото по традиция имаме доста слаби филми и няколко блокбастъра, които въпреки отпускарските месеци, събират доста добри приходи. Още с настъпването на Юли беше ясно едно нещо и това е, че безспорният лидер тук ще е "Хари Потър и Даровете на смъртта - част 2" , който не само, че е най-чаканото заглавие на годината, но е и най-очакваният финал на сагата. Дето се вика от както започнаха да излизат филми за Хари Потър всички чакаха точно този момент. Предварителните прогнози се оказаха напълно верни и филмът направо си разби всичко. В световен мащаб, финалната част се превърна и в най-печелившата счупвайки всякакви рекорди по приходи, освен това критиката направо миропомаза филма, с над 95% положителни отзиви. През Юли друго очаквано заглавие беше и "Капитан Америка: Първият отмъстител", който за жалост се оказа доста постен филм и просто затвърди тезата, че историите за Капитан Америка са крайно непопулярни в България. Типично за лятото са и комедиите като тук е мястото да споменем "По приятелски", един наистина добър филм от този жанр.

Август 2011

Август направо вдигна температурата не само навън, но и в кино салоните, където пристигнаха цял куп нови заглавия, повечето от които набедени за касови хитове, типично по американски. Лидерът през горещия месец се оказа "Смърфовете 3D", който направо изби рибата, както се казва. Освен добрите приходи и множеството зрители от всякакви възрасти, филмът наистина очарова като си осигури продължение. Тук обаче е редно да споменем и още няколко заглавия. "Възходът на планетата на маймуните" беше интересното заглавие, което също привлече публиката, а и както вече споменах, филмът наистина беше добър. "Конан Варварина" - филмът сниман в България успя да привлече българските зрители, но за огромно съжаление се оказа далеч от това, което хората очакваха да видят и критиката напълно смаза заглавието. Връщайки се назад сега, виждаме, че Август е бил наистина разнообразен месец. Имаме си ужас в лицето на "Нощта на ужасите", имаме си традиционните комедии като "Шефове гадняри", който се оказа голям хит зад океана и "Размяната". Не може да пропуснем и "Каубои и извънземни", който въпреки, че не се оказа голям хит събра своята публика.

                                              Септември 2011

Септември се оказа месец с множество премиери, но голям и касов хит сякаш нямаше. За сметка на това пък всеки от филмите намери своята публика. Лично за мен, фаворит от септемврийския кино афиш се оказа "Последен изход 5", не че беше кой знае какво, но лично за този месец наистина ми е трудно да определя имаше ли изобщо нещо добро. Несъмнено ще спомена още няколко заглавия като "Зеленият фенер", в който аз успях да намеря нещо добро, но за огромно съжаление критиката беше смазваща и заглавието със сигурност попадна сред черния лист на зрителите, въпреки приличните приходи. "Стръв 3D" беше другото предложение за почитателите на жанра ужаси. Множество комедии също завладяха кината, но повечето от тях преминаха тихо и спокойно, без да им бъде обърнато особено внимание. Някои от тях като "Опашати сватовници" отново ми показаха защо не харесвам този жанр, но имаше и някои свежи неща като "Оглупели от любов" и "Джони Инглиш се завръща". Едно от любопитните заглавия се оказа "Drive: Живот на скорост", нещо напълно не традиционно, което беше прието или като крайно скучен филм или като истински шедьовър, аз така и не можах да определя какво точно е този филм.

                                                    Октомври 2011

Разнообразните филми продължиха и през Октомври, но за мен безсъмнено най-доброто се оказа "Дилъри на време", който ме впечатли с интересната идея и интересен сюжет. Един много добре направен филм, с поука. Но вниманието на публиката беше приковано в други заглавия и ми се стори, че филмът не успя да получи това, което заслужаваше. Два трилъра в лицето на "Къщата на сенките" и "Заразяване". Три премиери на български филми, нещо което отдавна не се беше случвало - "Операция Шменти-капели", "Кецове" и "Островът", но само първият от тях успя да впечатли публиката, защото към края на годината приходите му надминаха 1 милион лева. През октомври най-после имахме късмета да видим премиерно "Заешка дупка" - един от основните претенденти за миналогодишните оскари, това за жалост се случи само в някои салони в столицата и беше крайно недостатъчно. "Жива стомана" се оказа един доста приличен филм, който за кратко задържа вниманието на публиката.


                   Ноември 2011

След множеството премиери през изминалите два месеца, Ноември беше спокоен, но пък тук всички знаехме какво точно очакваме и това беше следващата лента от вампирската сага - "Здрач: Зазоряване - част 1". Този път това се оказа нещо наистина добро и за разлика от предходните части, за първи път видяхме истински вампирски филми, и като цяло за първи път видяхме добър филм от сагата. Въпреки това, бума от продажба на билети отмина сравнително бързо, всеки се надпреварваше да гледа филма още в премиерните дни. "Война на боговете" наистина впечатли българските зрители като бързо натрупа солидни приходи, но това може би не е толкова изненадващо, защото се очакваше точно такъв резултат. "Приключенията на Тинтин" беше нещо свежо и интересно, за което ще се говори още, въпреки, че българските зрители не му дадоха особен шанс. "Тайните служби на Дядо Коледа" ни подготви за предстоящите празници, а "Кожата, в която живея" пък впечатляваше любителите на малко по-стряскащите филми.

               Декември 2011

Празничният декември донесе няколко очаквани заглавия, най-впечатляващо от които се оказа анимация. Въпреки касови екшъни и разнообразни комедии, публиката предпочете като безспорен лидер историята на "Котаракът в чизми", който за отрицателно време започна да трупа доста добри приходи. Изглежда, че подобно на "Шрек" и този филм се радва на голяма популярност или иначе казано, хората доста са заобичали котаракът Пух и неговите премеждия. "Мисията невъзможно: Режим фантом" беше другото заглавие, което събра хора в кината. Това не е толкова изненадващо, тъй като типично за продълженията на касови заглавия е, че винаги събират вниманието на българските зрители. "Шерлок Холмс: Игра на сенки" беше другото премиерно продължение, което въпреки, че не се пребори с конкуренцията, лека полека събра почитателите си обратно в залите. Доста добре се прие и празничната комедия "Новогодишна нощ", което в духа на празниците ни донесе още малко усмивки и поводи за радост.

------------------------------------------------------

Накрая можем да обобщим, че въпреки някои изключения и попадения 2011 година се оказа най-слабата филмова година в историята на киното. Освен, че трудно ще се сетим за истински претенденти за Оскар от първия път, като цяло липсваха филми с тежест и значение. За сметка на това пък бяха подобрени няколко рекорда по приходи, а българското кино отбеляза ръст и отново привлече публиката в кината. Пожелаваме си през следващата година да имаме много по-добри филми, още повече касови заглавия и дано комерсиалното и пошлото е останало назад и да гледаме истински филмови шедьоври.

1 коментара:

празници в Гърция- септември каза...

Напълно съм съгласна за филма Здрач, че този път това се оказа нещо наистина добро и за разлика от предходните части, за първи път видяхме истински вампирски филми, и като цяло за първи път видяхме добър филм от сагата. Въпреки това, бума от продажба на билети отмина сравнително бързо, но това може би се дължи и на факта, че в интернет твърде рано пуснаха филма и всеки можеше да си го изтегли.Това е филм не по скоро за вампирите а за любовта между тях и как тя побеждава на края, или поне според мен е така.Не е филм на ужасите.

Публикуване на коментар