10/02/2011

"Последен изход 5" - никак не е последен?

Публикувано от Христо Василев |

Ако очаквате да прочетете поредната убийствена критика за най-новата част от поредицата "Последен изход", то по-добре не четете нататък. Още сега си признавам, че съм фен на поредицата. Естествено, няма да си затворя очите и да кажа, че това филм шедьовър, но защо пък това да не е един съвсем не лош филм? Истината е, че в България това е един от най-обичаните филми на ужасите, заедно с "Убийствен пъзел". Двете заглавия успяват да направят прилични приходи в родния бокс офис, за разлика от други филми в жанра на ужасите, които привличат само определен кръг от хора.
И така, настаних се удобно в пълната зала и очаквах филма да започне. Преди това бях изчел няколко страници смазваща критика, но това не ми попречи да отида на кино, тъй като знаех, че нещата които са написани няма да съвпаднат с моята представа за този филм. Първите няколко минути от филма (тоест началните надписи) бяха най-доброто 3D, което съм гледал някога. Истинско 3D, а не просто един хвърчащ кадър, който да ви стресне. Истинска красота. Счупени стъкла, пламъци, предмети летяха пред очите ми. Е, разбира се това не продължи през останалата част от филма, но кога ли е продължавало.
За мен лично, до този момент най-силни бяха първите два филма и донякъде третия. Там историята беше наистина интересна, докато сега някак си можем да предположим какво ще стане. Това, което ми хареса в новата, пета под ред част беше, че накрая на филма, освен кадри от всички части до сега, сценаристите ни върнаха отново в началото, когато всичко започваше с видение за самолетна катастрофа. Ако трябва да сравним "Последен изход 4" и "Последен изход 5", то новата част със сигурност е много по-добра от миналата, която отбелязвам като най-слаба изобщо. Не само като сценарии, но и като 3D и визия на филма.

Много четох, че всичко, което се случва във филма са пълни случайности и не са ли се изморили сценаристите да ни представят едно и също, а именно няколко човека надхитрили смъртта умиращи след това в определена последователност. Ама, чакайте малко. Нали това е основата на тази филмова поредица. По тази логика не се ли измори Хари Потър да се бори със зъл магьосник в цели осем филма? Или пък защо историята между човек и вампир трябваше да ни бъде разказана в четири части? Това е чара на този филм. Аз, когато си купя билетчето за кино очаквам да видя точно това от този филм, не нещо различно. Като искам различен филм ще отида на прожекция в съседната зала, където дават друг ужас например. А и до сега не знам смъртта на някои от героите да се е повтаряла с тази от предходен филм. Винаги успяват да измислят нещо различно. Всеки умира по различен начин. А и ако забележите детайлите от които зависи тази смърт може да си изумите. Пластмасовия нос на плюшено мече, който води до трагичен завършек?! Всичко е премислено и много добре преценено. Всеки един детайл в този филм може да определи съдбата на някои от героите. Дори прашинка прах може да е причината за смъртта на някой. Но, няма да убеждавам никого. Все пак всеки сам преценя какво да гледа и какво не.

Към този момент все още не е ясно дали "Последен изход 5" ще бъде наистина последен. Информация от преди няколко месеца съобщава, че са планирани шеста и седма част от поредицата, но това зависи от представянето на петата част в бокс офиса и приходите, които ще натрупа. Естествено, това не е особено добра новина, дори за фен на поредицата, тъй като едва ли ще видим нещо уникално. Уникалните неща ги видяхме още в първите филми. Но никога не знае човек, може именно последната част да бъде най-добре направена. Предполагам, че съвсем скоро нещата ще станат ясни. Но със сигурност "Последен изход 5" ще намери своята публика в България, както винаги до сега.

1 коментара:

GFoxxx каза...

Съгласен съм с теб.
Филма ми хареса ;)

Публикуване на коментар