1/10/2012

В очакване на "Игрите на глада"

Публикувано от Христо Василев |

"Игрите на глада" е едно от най-очакваните заглавия за първото полугодие на 2012 година. Не сте чували за него? Е, тогава четете внимателно следващите редове, защото не може да пропуснете това кино събитие.
"Игрите на глада" е първата част от романа на Сюзан Колинс, който се превърна в световен бестселър. Следват го и другите две книги, които носят заглавието "Възпламеняване" и "Сойка-Присмехулка". Лично аз се запознах с книгите съвсем на скоро, тоест буквално преди дни, когато изчетох и трите тома на един дъх, бяха ми нужни само няколко дни, защото започнеш ли да четеш нещо подобно, то не можеш да мислиш за нищо друго - нито спиш, нито ядеш, само четеш и изживяваш вълнуващата история. Ако обичате да четете книги и особено такива, които предстои да бъдат екранизирани, излишно ще е да кажа колко сърдечно ви препоръчвам трилогията на Колинс. За какво става въпрос в "Игрите на глада"?
Действието на “Игрите на глада” се развива в недалечното бъдеще, а сюжета се фокусира върху младата Катнис Евърдийн (Дженифър Лоурънс), която заедно с майка си и по-малката си сестра, живее в най-бедния от дванадесетте окръга на Панем – малка държава, образувана от неунищожените градове на вече бившите Съединени Американски Щати. Всяка година чрез лотария, която се провежда във всеки един от районите, управниците на Панем избират по едно момче и по едно момиче от всеки окръг, които трябва да се състезават в смъртоносното телевизионно предаване “Игри на глада”. Когато сестрата й на Катнис е избрана чрез лотарията, тя решава да заеме мястото й. Разчитаща единствено на помощта на съотборника си Пийта Меларк (Джош Хътчерсън), Катнис попада в жесток свят, в който човешкия живот не значи нищо. "Игрите на глада" са въведени от столицата на Панем - Копитолът, за да напомнят на обикновените граждани на окръзите за това, че Копитолът диктува правилата. Всички участници излизат на специално направена арена, от където излиза само един оцелял.
Премиерата на филма е насрочена за 23.03.2012 и със сигурност се очаква да предизвика интерес у публиката. Освен всичко останало изглежда, че ще видим един наистина добър филм. От трейъра, който може да видите в края на публикацията си личи, че са се опитали да пресъздадат историята доста правдоподобно и се надявам, че не са изпуснали нито един малък детайл.
Предвиждам, че "Игрите на глада" е нещо като нова мания подобна на Хари Потър или пък Здрач. Е, факт е, че няма как да бъде истерия, но пък книгите се радват на голям успех, а въпрос на време е в България да научат за поредицата. Филмът доста ще помогне за популяризирането на историята у нас и наистина се надявам това да се случи, защото не всеки ден може да попаднете на нещо толкова добро.


Това, което още веднъж горещо ще ви препоръчам е, докато чакате премиерната дата може да хвърлите едно око на книгите. Ако ли пък не, първо гледайте филмът, защото след това няма да имате никакво търпение да чакате продължения, просто защото наистина рядко има добри истории като тази и със сигурност любопитството ви ще надделее.

2 коментара:

Анонимен каза...

Хм, все още не мога да се развълнувам за тази поредица, но и съвсем съзнателно малко страня от нея, защото както каза, сигурно ще е поредната истерия..покрай книгите за Здрач сагата направих пак така и след като беше поотминало всичко ги прочетох и ми харесаха (: Сигурно пак така ще направя и в последствие ще гледам филма. (:

Анонимен каза...

Нямам търпение да видя филма. Поредицата е различна, вълнуваща и незабравима. Не е за някаква секваща дъха любов, да любовта я има, но тя не е главния двигател на историята. Тук ги има борбата за промяна, саможертвеността, опълчването срещу системата и много други неща. Няма да отрека, че романтичната линия в книгата ме интересуваше живо. За мен Пийта е олицетворение на всички онези качества, които днес притежават все по-малко хора и дори се усетих, че в даден момент, въпреки че Катнис е главния персонаж, се надявах, че ако оцелелия ще бъде само един, то дано да бъде той. В заключение ще каже, че книгата е великолепна и се надявам, че екранизацията й ще бъде не по-малко добра и ще мога да изпитам всички тези емоции, които преживях докато прелиствах с нетърпение страниците на поредицата.

Публикуване на коментар