9/08/2011

"Стръв" 3D - История с акули

Публикувано от Христо Василев |

Едно от премиерните заглавия тази седмица беше "Стръв 3D" / "Shark Night 3D". История, в която уикендът на седем ентусиасти се превръща в ад, след като са нападнати от сладководни акули, които обитават езерото, в което отдъхващите се къпят. Филмите на ужасите, които се излъчват по българските кина не са много често явление. Този месец ще имаме удоволствието да се насладим освен на "Стръв 3D", така и на един от най-любимите филми на ужасите за българските зрители - "Последен изход 5".
Лично аз от "Стръв" не очаквах кой знае какво, но все пак отидох в препълнената зала в празничния вторник, недоволен от факта, че отново ще се налага да търпя крайно неудобните 3D очила в продължение на два часа. В повечето случаи, 3D филмите изобщо не си заслужават парите, но тук пък останах доволен от това, което видях. Този път се бяха постарали и нещата изглеждаха реалистични, дори на моменти плашещо реалистични.
След десетата минути на филма, вече знаех какво ще се случи и започнах да залагам, кой ще оцелее до края на филми и разбира се, оказах се прав. Това е от онзи тип филми на ужасите, в които група млади хора излизат извън града, било то във вилата на богаташче от компания, разположена край езеро, потопена в лукс или пък стара постройка, където могат да се изгъзарят и да покажал, че не се страхуват от нищо, но накрая нещата винаги свършват по един и същи начин, оцеляват само един или най-много двама от компанията. И тук нещата са точно такива. Ако търсите интерес замисъл от към сценарии едва ли ще го получите. Единственото, което може да видите в "Стръв" е едно сравнително добро 3D и малко зрелище. Коронният номер на филма беше, когато на няколко пъти акулите правеха олимпийски скок и зрителите се озоваваха право в устата им. Да, признавам това беше един от плюсовете на филма.
Кратката справка сред героите от филма сочи следното - имаме зубър, който се оказва герой, атрактивна красавица, самовлюбен плейбой и две влюбени гълъбчета... мда, клише! Така или иначе вече ви стана ясно, че сценаристите не са търсили нещо различно, а по-скоро нещо с което да хванат окото на зрителите. Да, успешни филми с акули има много. Дори имаме акулски класики през годините. "Стръв" едва ли ще се запомни с нещо. Особено, имайки предвид факта, че ужасите не са любимите филми на българските кино зрители, може би не сме свикнали, но много рядко филм на ужасите бележи добри резултати в родния бокс офис. Но, ако обичате ужаси и се радвате всеки път когато срещнете такъв в кино афиша, няма да съжалявате чак толкова, ако дадете някой лев и за този. Може и да се погнусите на моменти, и то повече от колкото ще се уплашете от каквото и да било в този филм, но докато чакаме нещо по-познато като "Последен изход 5", не ни остава друго освен да се опитаме да познаем колко вида акули съществуват и с колко от тях ще се срещнем лице в уста, така де или иначе казано през 3D очилата в най-близкия кино салон.

0 коментара:

Публикуване на коментар