9/24/2011

Българският филм "TILT" ще се бори за Оскар

Публикувано от Христо Василев |


Филмовите новини около българското кино в последните дни ни дадоха един малък повод за радост, когато преди няколко дни стана ясно, че филмът "TILT" на режисьора Виктор Чучков - син ще се бори за Оскар в категорията за най-добър чуждоезичен филм.
Този тип новинарски публикации винаги съм избягвал в моя блог, но все пак този път си заслужава да се прежаля. За тези от вас, които вече са чели мнението ми за филма (Обратно в България - пълен блокаж) вероятно ще сметнат, че това ще бъде поредната гневна публикация от моя страна. Е, този път грешите!
С оглед на изминалата година "TILT" се оказва най-успешният български филми през 2011. Може би по-този начин категорично отричам предстоящите няколко премиери, които ще видим до края на годината, но все пак правилата за участие в конкурса, според които продукцията трябва да е разпространена в страната, която я предлага, не преди 1 октомври 2010 г. и не след 30 септември 2011 г., да е първоначално прожектирана публично в киносалон поне за седем последователни дни на 35 мм или 70 мм филмова лента или във формата “дигитално кино“ при 24 или 48-квадрата прогресивно сканиране.
Искам ясно да разграничите думите успешен и добър, това са две напълно различни неща и продължавам да държа на думите, които съм казал в първата ми публикация за филма. Може би сега не бих се изказал толкова гневно, но пък мина доста време и някак си преглътнах нещата. Ако тогава нарекох филма труден за преглъщане, сега по-скоро бих казал, че това е филм за който ще ви трябва време, за да го приемете. Както и да е, но още веднъж апелирам, че малките детайли са важни и трябва да им се обръща внимание. Надявам се, че малко по-незапознатите Американци няма да отбележат големи минуси по повод подробностите, стига да не ги забележат, разбира се. Но, мисля, че важното е да стигнем поне до номинация. Твърде рано е да се говори за каквото и да било все още, тъй като предварителните селекции те първа предстоят.
Като цяло решението "TILT"  да се бори за Оскар, със сигурност е достатъчно адекватно, като знаем за какво кино говорим в нашата родина. До колкото успях да проследя събитията из интернет основната дилема е била между "TILT" и "Подслон". Като за втория четох силни думи, които така и не можах да проверя до колко са истина. Това е от онези филми, които в повечето случаи не събират и две седмици по кината, но пък после с години се хвалят колко европейски конкурси са спечелили. И като се почнат фестивали, конкурси, фестивали, конкурси... и все някакви измислени. Може би ще кажете, че това са твърде силни думи, но до кога ще се заблуждаваме с трохите, когато някой друг обира всичко останало.
84-тото издание на церемонията по връчване на наградите “Оскар“ ще се проведе на 26 февруари 2012 г. в Лос Анджелис, а водещ на бляскавото събитие ще бъде комикът Еди Мърфи. Академията често взима малко странни решения, по-запознатите от вас могат да потвърдят думите ми. Често се оказва много трудно да предложим филмите, които влизат в номинация. Но ще се надяваме. И пак казвам, че дори номинация би било повод за гордост. Това, с което ще завърша е, че не съм сигурен дали "TILT" всъщност заслужава Оскар. Разбира се, първо трябва да видим и другите участници в категорията, но някак си... сещате се нали? Прекалено много грешки, поне за мен.

1 коментара:

Kastel каза...

„ТILT” е гледан от 142 515 зрители, Но най-много публика през годината има друг български филм – „Love.Net“ (204 599 зрители!).
http://drugotokino.bg/

Публикуване на коментар