9/15/2011

Нестихващият успех на "Мисия Лондон"

Публикувано от Христо Василев |

 Тази неделя (11.09.2011) БТВ за първи излъчиха в телевизионен ефир един от най-популярните български филми на новото време - "Мисия Лондон". За мен лично, "Мисия Лондон" събуди искрата на надеждата за успех в българското кино. След близо 400 000 зрители в кино салоните и над 2.5 млн. лева в родния бокс офис, филмът бе излъчен и по малките екрани. За мен беше много интересно да проверя рейтинга като се има предвид, че в същия ден и часове време по Нова Телевизия стартира едно от най-успешните реалити формати в света - X Factor. Е статистиката сочи, че в късната неделна вечер "Мисия Лондон" е събрал малко под 1 млн. зрители. Поздравления! Естествено, това беше нещо очаквано. Именно "Мисия Лондон" върна зрителите за български филми в кино салоните. След това последваха още два успешни филма като "Love.net" и "TILT", които също събраха огромни приходи. Няма значение дали тези филми са успели да възвърнат вложеното в тях, важното е, че те ни върнаха надеждата. Как ще продължат нещата, обаче за сега още не ясно. Ако чакате хубав български филм до края на годината - чакайте си! Но нека не съм черноглед все пак.
Срамота е, да нямам нищичко написано за "Мисия Лондон", така че каква по-подходяща причина за това от телевизионната му премиера.
Въпреки, че на мен филмът ми е интересен, това в никакъв случай не го прави добър. Даже е доста далеч от добър. Но пък за първи път видяхме нещо малко по-професионално направено, нещо добре изглеждащо. В крайна сметка, това си е комедия, така че едва ли трябва да търсим кой знае какъв замисъл, но определено има моменти в които ще се забавлявате.
За мен важното е амбицията да се правят хубави български филми. Време беше да се вложи нещо повече като сума, защото виждаме резултатите са много по-добри.
Типично по български, нашите филми са почти винаги свързани със комедия, веселие и нелепи ситуации. Както гласи и анонса на филма - "Комедия за малки грешки и големи проблеми". Откровено казано аз грешки в самия филм не видях. Нещата бяха добре изпипани и направени. Съвсем лек филм. Но какво ли ви говоря, вярвам, че повечето от вас са го гледали вече, ако не на кино, то по друг начин. За това и не искам да съм прекалено многословен. С времето каквото имаше да се каже за този филм, се каза. Едни го оплюха тотално, заклеймявайки го. Но пък какво толкова търсите в подобен тип филми? Дълбок замисъл ли? Няма да го намерите. Ще се потретя най-вероятно като кажа, важно е, че именно "Мисия Лондон" постави началото на поредица обещаващи и този път добри български филми.
Сега очакваме продължението, което най-вероятно ще носи заглавието "Мисия Москва". Аз лично очаквам повече от тази втора част. Още повече успех и този път може би по-добър филм. Но ще поживеем и ще видим. Може и да ви лъжа, но това май ще е първият български филм с продължение. Можем само да се радваме. Преди няколко години би звучало комично български филм с милиони приходи, че дори и продължение. Сега е реалност. С тенденцията нещата да се оправят и да вървим към една градация в родното кино. Само, моля ви, спрете да се връщате към социализма. Казвал съм го и преди, но това вече не е оригинално. Това е натоварващо.
А ако ти си някой, който още не е гледал най-успешният ни български филм, бързо влизай в торентите да теглиш, че направо си е за срам.

0 коментара:

Публикуване на коментар