4/02/2012

"Игрите на глада" - дали светът вече гледа?

Публикувано от Христо Василев |


След като едно от най-очакваните заглавия за първото тримесечие на 2012 оглави и българския и американския бокс офис е време за равносметка. Аз като един голям фен на поредицата очаквах филма с огромно нетърпение. Тези от вас, които са чели книгите много добре знаят за какво става въпрос и колко добри са всъщност те. "Светът ще гледа" - гласеше мотото на рекламната кампания около филма. Дали? Гледа ли наистина светът? В България приходите на филма за първите две седмици са направо трагични за заглавие спрягано за най-очаквано и прочие. Признавам, че очаквах доста по-голям интерес на българската публика към филма и съм леко изненадан, вярно в Америка филмът се представя добре, но през втората седмица бележи спад над 50%, което е наистина много. Въпреки моя интерес, очаквах, че филмът може да обърне представа ми за историята напълно. И то в един негативен аспект. Е, така и се оказа. Обективно погледнато филмът е изключително слаб.
Нека първо отбележим слабата операторска работа, особено в началото на филма направо ме заболя главата от тресящата ръка на оператора. Не знам дали беше търсен ефект, но е факт, че срещнах много подобни коментари. Като реализация филмът се оказва далеч от това, което сме очаквали. Освен слабата операторска работа, виждаме един не особено впечатляващ монтаж и нищо особено като обработка на филма. Твърде далеч от визията на един качествено направен филм. Но хората едва ли ще обърнат внимание на това, въпреки всичко обаче аз няма как да не го отбележа.
Връщаме се към историята, която както вече споменах, ако сте чели книгите, то сте напълно наясно за какво става въпрос. Какво става обаче, ако не сте? Нима хората, които са работели по този филм очакват хората да седнат и да прочетат книгите само и само, за да отидат да го гледат? Или може би очакват, че само фенове на филма трябва да присъстват в кино салоните? Поне в началото на филма нищо не им пречеше да има един зад кадърен глас, който да обяснява на кратко какво точно се случва, поне аз поставяйки се на мястото на човек, който си няма идея за какво става въпрос в тези книги ще ми е много трудно да разбера смисъла им. Продължаваме с негативите и отбелязваме един, който е от жизнена важност за адаптацията на една книга на големия екран. Никога, ама никога не променяй историята! Много филми обраха сума негативи точно заради тази причина като разгневиха феновете. Е, защо и тук трябваше да става така? Какво им пречи да го представят така, както е.
Наблягането на частта преди трибутите да бъдат пуснати на арената, за сметка на самите битки на арената беше изключително глупаво решение. Времето от филма, което представляваше действията на арената беше претупано, развиваше се страшно бързо и много глупаво. Да не говорим изобщо за края на филма, който всъщност е ключа към следващите два филма и няколко момента, които се случват след излизането им от арената, та някои от тях дори не бяха загатнати.
Не виждам смисъл да продължавам с негативната ми оценка, но очаквах повече, наистина много повече. Не отписвам филма напълно, защото съм свикнал при филмите, правени по хитова книга, първата част да бъде винаги най-слаба. Сякаш опипват почвата. Но след като напоследък такива филми са често срещано явление поне могат да се учат един от друг. Не е нужно да гледаме едни и същи грешки всеки път.
Ако сте чели книгите съм сигурен, че вече сте посетили кино салоните, ако пък не сте - дайте шанс на филма, може и да ви хареса.

0 коментара:

Публикуване на коментар