8/28/2011

Седмица на сериалите: Български сериали

Публикувано от Христо Василев |


Съвсем неусетно дойде и последният ден от Седмицата на сериалите в Direct NOW. Напълно очаквано, днес ще завършим тази рубрика с българските сериали на новото време.

"Стъклен дом"
Година: 2010 -
Сезони: 1|2|3
В ролите:    Георги Новаков, Стефка Янорова, Калин Врачански, Елена Петрова, Юлиан Вергов, Бойко Кръстанов, Яна Маринова, Георги Кадурин, Луиза Григорова, Радина Кърджилова, Асен Блатечки, Стефан Данаилов, Красимир Ранков

"Стъклен дом", продукцията на БТВ, която стартира в началото на 2010 година се превърна в може би един от най-успешните български сериали. Освен със своята мащабност, сериалът беше представен на публиката по един много добре замислен начин, следвайки американските стандарти, където сериалите се излъчват веднъж в седмицата. Освен това, филмът впечатли със начина по който беше направен. Съвсем професионално изглеждащ, с добър подбор на актьори, повечето от които успяха да излязат от рамките на театъра, за да изглеждат адекватно в киното. А от екрана виждахме една чиста картина, заснета с високо качество филмова техника. Именно този сериал вдъхна надежда, че българската телевизия върви нагоре. От друга страна сценарият на сериала показва на зрителите, много от нещата, които биха искали да гледат.  Сега всички очакваме новия сезон, който се очаква да започне от есента, за да разберем до какво са довели последните драматични събития.



"Столичани в повече"
Година: 2011
Сезони: 1
В ролите:   Стоянка Мутафова, Любомир Нейков, Иван Юруков, Виолета Марковска, Кръстю Лафазанов, Силвия Лулчева, Албена Павлова, Ева Тепавичарова, Руслан Мъйнов, Христо Гърбов, Ненчо Илчев, Васил Драганов, Мина Маркова

В началото на тази година, БТВ решиха да стартират с още един български сериал - "Столичани в повече". Въпреки, че в началото смятах, че това ще е твърде посредствен и дори скучен сериал, не се оказах прав. Участие във сериала взимат един от най-популярните и обичани лица на България, повечето от които комедийни актьори. Съвсем очаквано сериала се оказа една пародия на българското ежедневие. Може би точно с това сериала събра голям зрителски интерес, като всеки следващ епизод все повече завързваше интригите около главните герои. В последния епизод на първи сезон дори се изяви една от най-обичаните и популярни български певици в последните години - Преслава. На 28 септември е обявено началото на вторият сезон, който ще ни даде отговора на въпроса кой ще спечели изборите в Извор и до кога ще продължи войната на двете семейства. Едно е сигурно - невъзможно е да скучаем с множеството комични ситуации, които може да ви накарат да плачете от смях. От друга страна ставаме свидетели и любовни драми, които започнаха твърде невинно , но изглежда , че нещата ще станат много по-сериозни.


"Забранена любов"
Година: 2008 - 2011
Сезони: 1|2
В ролите:   Тодор Танчев, Диана Любенова, Николай Илиев, Саня Борисова, Таня Димитрова, Любомир Ковачев, Иван Юруков, Пенко Господинов, Мартин Гяуров, Пламен Димов, Албена Ставрева, Ивайло Герасков, Ивелин Найденов, Красимира Казанджиева, Фахрадин Фахрадинов, Мария Статулова, Елен Колева

"Забранена любов" беше първият български сериал, който Нова телевизия се осмелиха да пуснат във време, когато българските телевизии излъчваха масово турски сериали. От много години не бяхме гледали български сериал и това, което виждахме в първите епизоди със сигурност не беше най-доброто, но до някъде публиката го приемаше, надявайки се че нещата ще се оправят. За жалост обаче "Забранена любов" разказваща историята за невъзможното любов между брат и сестра се превърна в една посредствена сапунка разказана в 300 епизода. Картината и качеството на заснемане дори не бива да бъде коментирано, сякаш филмът беше сниман през 2000 година. Актьорската игра, която в повечето случаи беше под всякаква критика и често наподобяваше театрално представление. Много малко бяха тези, които се откроиха като например Диана Любенова, която много ме спечели като актриса.
Аз сигурно съм един от малкото, които успяха да изтърпят целия сериал от начало до край, но това беше само защото вече бях започнал, а и в някои от епизодите успяваха да ни покажат достатъчно интрига, за да ни задържат вниманието още малко. И все пак е важно още веднъж да отбележим, че "Забранена любов" постави началото на края на турските сериали в България и това беше една смела и достойна за уважение крачка.

"Под прикритие"
Година: 2011
Сезони: 1
В ролите:   Христо Мутафчиев, Ирена Милянкова, Владо Пенев, Ивайло Захариев, Михаил Билалов, Захари Бахаров, Александър Сано, Мариан Вълев, Деян Донков, Кирил Ефремов, Венци Янков

"Под прикритие" е новият български сериал на БНТ, чийто първи сезон приключи съвсем скоро. По принцип много често отричам БНТ като телевизия и винаги съм смятал, че нивото им твърде ниско като се има предвид напредването на модерната технология. "Под прикритие" е един от сериалите, който си наложих да гледам специално за Седмицата на сериалите. Оказва се обаче, че сериалът всъщност е на едно доста добро ниво. Като качество на заснемане е чудесен, като актьорска игра също може да се похвали с някои известни актьори като Христо Мутафчиев и новата надежда на българското кино Захари Бахаров, който изгря с ролите си в "Дзифт" и "Leve.net". Заплетената история на мутри и наркодилъри, които се опитват да си разделят София. Отчаяните опити на българската полиция да ги спипат, които винаги се провалят. Агент под прикритие, който успешно се интегрира при мутрите и често си навлича неприятности. И какви ли не още драми може да ви предложи този сериал, който ако и вие като мен сте пропуснали заради някакви предразсъдъци съветвам ви да гледате, защото едва ли ще останете разочаровани. Сега само остава да видим дали БНТ ще запазят ниво с този филм и през следващият сезон, а защо не и да го вдигнат?

И така слагаме точка на Ден 6, последен от седмицата на Сериалите. Благодаря на всички онези, които с интерес проследиха тази седмица, която беше леко изтощителна за мен. Въпреки, че на пръв поглед изглежда доста лесно, всъщност подобни публикации изискват подготовка, а за да съумее човек да не закъснее със срока се равнява на това да работиш във вестник. И все пак разбира се, за мен беше удоволствие да стартираме първата рубрика в моя блог и да успеем да обхванем цели 22 сериала. Това би било един добър завършек на месец Август, защото Септември ни очакват още нови филмови премиери и надявам се още повече посетители. Още в първия ден на новия месец ще стартираме рубриката "На кино през...", която в началото на всеки месец ще обобщава очакваните филмови премиери и нашите очаквания от тях. Така, че приятели пожелавам ви последните няколко месеца на най-летния месец от годината да бъдат слънчеви за вас, защото през Септември продължаваме. До среща!

1 коментара:

cinemascrotum каза...

Доста стабилна и информативна серия от публикации, поздравления. :)

Публикуване на коментар