8/26/2011

Седмица на сериалите: Фантастика

Публикувано от Христо Василев |


И поради малки проблеми с интернет връзката, вчера беше денят, в който трябваше да си говорим за Фантастиката. И след като сме на вълна фантастика, палим машината на времето и се връщаме във вчерашния ден.....
И така, фантастиката като цяло е един много мой любим жанр и въпреки това, подбрах само три сериала тук. Ще заложим на качеството за сметка на количеството.

"Свръхестествено" / "Supernatural"
Година: 2005 -
Сезони: 1|2|3|4|5|6|7
В ролите:   Дженсън Екълс, Джаред Падалеки, Миша Колинс, Джим Бийвър
Награди: Номиниран за 3 награди Еми, други 4 награди и 20 номинации

"Свръхестествено" е един много популярен в момента тв сериал, който аз започнах да гледам преди може би около 2-3 години. С времето, сценаристите решиха да обърнат внимание на отношението между героите и да следват една главна сюжетна линия и всичко останало е свързано по някакъв начин с нея. В първите сезони, нещата бяха малко по-различни. Дори до някъде всеки епизод си беше сам за себе си и във всяка една серия двамата главни герои се бориха с различно чудовище. Но изглежда чудовищата бързо се изчерпаха, а и в интерес на истината може би наистина ни показаха всичко, за което някога сме чували истории. Сега сме свидетели на борбата между ангели и демони. Бог също има част в сериала, но той е някъде изчезнал и за това се води война. Всичко стана някак си много библейско, но пък не загубиха интереса на зрителите. Въпреки, че сами се заплитат в много неща, които искат да ни покажат, накрая ни изясняват голяма част от тях. Но в последите 2-3 сезона, сякаш не са различни сезони, а един дълъг, дълъг период в който гледаме и чакаме да се случи едно и също. И все пак, ако сте почитатели на Духове, Демони, Върколаци, Вампири и прочие със сигурност ще намерите нещо за вас в този сериал. А в крайна сметка борбата между доброто и злото ще бъде вечна, а победител все още няма.

"Герои" / "Heroes"
Година: 2006 -2010
Сезони: 1|2|3|4
В ролите:  Робърт Форстър, Сендрил Рамамърти, Маси Ока, Ноа Грей-Кейби, Леонард Робъртс, Адриан Пасдар, Тауни Сайпръс, Мило Вентимиля, Али Лартър, Сантяго Кабрера, Хейдън Панетиер, Кристен Бел
Награди: Номиниран за 2 награди Златен глобус, други 24 награди и 74 номинации

"Герои" беше един много любопитен за мен сериал, който дълго време не можех да се наканя да гледам. Все пак дойде и това време. Сериалът е страшно добре измислен. Историята се върти около това, че някои хора имат определени способности и пак сме свидели на борбата между доброто и злото. Изключително любопитни герои, добър сценарии и като цяло много организиран сериал, който за жалост нямаше голям късмет и беше прекратен след четвъртият си сезон. Това се дължи на ниския рейтинг от последните сезони, в сравнение с първия, който се радваше на голяма популярност. Въпреки, че за мен последните сезони са изключително добри , за разлика точно от първия, който дълго време ме мъчеше докато приключа с него.
Тук не става въпрос за супер герои, това са съвсем обикновени хора.. не, всъщност няма как да ги наречем обикновени, но те са там някъде сред нас на улицата, в метрото, в училище, в политиката. Те имат изключителни способности и трябва да спасят света. Те са истински герои.  Най-лошото в сериалите , които спират внезапно е това, че накрая историята остава недовършена и можем само да гадаем как би било продължено. 

"Смолвил" / "Smallville"
Година: 2001 -2011
Сезони: 1|2|3|4|5|6|7|8|9|10
В ролите:  Том Уелинг, Майкъл Розенбаум, Кристин Крюк, Алисън Мек, Джон Глоувър, Ерика Дюранс, Джон Шнайдер
Награди: 3 награди Еми, други 27 награди и 126 номинации

И като заговорихме за супер герои, да си дойдем на думата. "Смолвил" е сериалът, който приключих преди около две седмици и който гледах в продължение на 3-4 месеца. Все пак говорим за 10 сезона, това никак не е шега работа. И този сериал дълго време седеше някъде там и не предизвикваше интерес в мен, но в крайна сметка се реших. Ако трябва да съм честен първия сезон си е голям зор. А и все пак правен преди 10 години, със сигурност не може да се сравни с актуалните сега сериали. Обаче, нататък работата става сериозна. Ако ви е интересна историята за Супермен, то това е вашият сериал. По-точно Супермен в началото. Преди да стане такъв, какъвто хората го познават. Трудностите на едно дете от друга планета в обществото. Първите сезони разказват за историята на Кларк Кент в гимназията. След това обаче, нещата вече загрубяват и Кларк трябва да приеме съдбата си и да спаси света от други извънземни сили. Като цяло - хванете ли го този сериал, няма пускане. Дори ми трябваше време да свикна, че вече съм изгледал всичките епизоди и няма повече. Свиквате с него и напълно се вглъбявате в историята на Кларк. Тук ще видите за всекиго по нещо, малко супер герои, любов, драма, заплетени истории, приятелство и... още малко супер герои с привкус на злодеи.

Още когато пуснах въвеждащата публикация за седмицата на сериалите, няколко човека ми писаха защо не съм включил сериала "Дневниците на вампира". Е, добре, ще си призная. Опитах се да започна да гледам този сериал с няколко епизода от първият сезон, но не знам защо ми беше ужасно скучен. Сега може би, трябва да поправя грешката си и съм сигурен, че ще намеря нещо за себе си във филма, но тогава бях отчаян колко не ми хареса, а колко много фенове има този сериал. И българката в сериала - Нина Добрев, чиято звезда започва да грее все по-ярко заслужава моите адмирации. В началото много се чудех, дали да не добавя и категория Вампирски сериали, където мислех да включа "Дневниците на вампира", "Бъфи, убийцата на вампири" и "Истинска кръв", но се отказах, тъй като първоначалната ми идея беше да си разделим Седмицата на сериалите с редакторката на блога, която за жалост обаче беше доста ангажирана и не може да се включи и в последствие някои от нещата отпаднаха. Нямаше как да напиша за всичко, но както казах и в началото със сигурност ще продължим да си говорим за сериалите и тогава може би ще поговорим повече и за вампирите, които са голям хит в момента, безспорно. И с това приключва Ден 3..... сега пак се качваме в машината на времето и се връщаме в днешния ден, където по-късно пак ще ни се наложи едно пътуване във времето, за да се върнем доста години назад в компанията на рицари и дракони, защото ще обсъдим сериалите в категория Исторически, Средновековни. Така че, до по-късно.


0 коментара:

Публикуване на коментар