8/26/2011

Седмица на сериалите: Исторически, Средновековни

Публикувано от Христо Василев |


От всички категории, в които бях разделил сериалите това може би са ми най-интересните. По принцип обичам исторически филми, чието действие се развива в средновековието. Замъци, рицари, дракони, войни винаги са ми представлявали огромен интерес. Тук ще ви представя 4 сериала (може би трябва да кажа 4 сериала и половина, ама защо ще прочетете по-долу), някои от които съм сигурен, че не са толкова популярни сред широката публика, за това се надявам публикацията да ви представлява интерес.

"Легенда за търсача" / "Legend of the Seeker"
Година: 2008 -2010
Сезони: 1|2
В ролите: Крейг Хорнер, Бриджит Реган, Брус Спенс, Крейг Паркър 
Награди: 1 награда Еми, друга 1 номинация

Ето това например е един сериал, който няма голяма популярност. Самата история обаче е изключителна. На някои места, българският превод на сериала е "Мечът на истината". А ето и за какво става въпрос: След трагичната смърт на баща си, Ричард се опитва да намери отговор на много въпроси. По своя път попада на младата Калан, и заедно със стария си приятел Зед поемат по пътя на непознатото. Преди обаче Ричард да намери отговорите на своите въпроси, той трябва да научи Първото Правило на Магьосника.Тайните, които трябва да бъдат разбулени, са много. А истината е страшна и причинява болка. На Ричард, избрания Търсач, е поверен Мечът на Истината. Заедно с красивата и загадъчна Калан (последната Майка Изповедник) той трябва да се изправи срещу зловещите магии на Мрачния Рал, за да спаси света от тежките проклятия, от ужасяващите чудовища (хора и зверове) и страшните сенки.
За огромно съжаление, след края на втория сезон сериалът беше прекратен поради нисък рейтинг. А имаше още какво да се каже и покаже. По никакъв начин не беше изразходен потенциала на историята, но уви. И въпреки главната сюжетна линия, всеки епизод от сериала ни запознаваше с нови и интересни герои и случки.Търсачът като символ на мира и спокойствие се бори с какви ли не чудати същества и зли магии, които ви държат с отворена уста през цялото време. На места може някои ефекти да ви се сторят аматьорски, но със всеки следващ епизод нещата ставаха все по-зрелищни и обещаващи. Няма какво друго да кажа, освен ако ви остане малко свободно време гледайте този филм, няма да съжалявате за нищо.


"Мерлин" / "Merlin"
Година: 2008 -
Сезони: 1|2|3|4
В ролите:  Джон Хърт, Колин Моргън, Брадли Джоунс, Антъни Хед, Ричард Уилсън, Кейти Макграт, Анджел Коулби 
Награди: 1 награда TV Quick, други 12 номинации

Ако историята за крал Артур ви се струва интересна, ако се интересувате от великият магьосник Мерлин или пък ви харесва духа на замъка Камелот то това е един сериал точно като за вас. Въпреки своите вече излъчени три сезона, не мога да нарека, сериалът хит или нещо подобно, дори го смятам за малко популярен, на моменти не толкова добре направен, но като цяло доста интересна история разказваща за младият Артур пред да стане крал и неговото израстване като човек. Белобрадият Мерлин тук също е просто младо момче, което е прислуга на Артур в Камелот, те първа откриващ своите магически способности във времена, когато магията е строго забранена. Ако сериалът успее и не бъде спрян преждевременно, с напредването на сезоните съм сигурен, че ще станем свидетели на още по-интересни епизоди. Като цяло премеждията на главните герои, които са често комични и забавни ще задържат интереса ви, а друг път ще ставате свидетели на мисии на живот и смърт. Всъщност в последните епизоди нещата започнаха да стават съвсем сериозни, така че докато чакаме новият, четвърти сезон, имате време да си наваксате и да се запознаете с младият Мерлин.

"Спартак: Кръв и пясък" / "Spartacus: Blood and Sand"
Година: 2010 
Сезони: 1|2
В ролите:  Анди Уитфилд, Джон Хана, Луси Лаулес, Ману Бенет
Награди: 1 награда Saturn, други 4 номинации

"Спартак: Богове на арената" / "Spartacus: Gods of the Arena"
Година: 2011
Сезони: 1
В ролите:  Ману Бенетт, Дастин Клер, Джон Хана, Люси Лоулес, Питер Менса, Джейми Мюрей, Мариса Рамирез
Награди: 1 номинация за награда Еми, друга 1 номинация

Тук интересното е, че всъщност това са два различни сериала, но пък за мен са някак едно цяло, за това ги обединявам в едно. Богове на Арената е нещо като трети сезон на Кръв и пясък, но тази промяна се наложи заради смяната на главния герой, който се разболя от рак. Но това няма значение, важното е, че това е един от обещаващите сериали на HBO, който набра голяма популярност и показа едно израстване, например Богове на Арената видимо беше с доста по-голям бюджет и ефектите бяха много по-добри. Ако харесвате гладиаторски битки и истории за Рим от преди много, много години ще намерите нещо за себе си и тук. Сценаристите не ни лишават от нищо и търсят максимално реалистични сцени, дори тези на разврат, побой и като цяло неща, които са били част от ежедневието на древните римляни. Какво ще видим от тук нататък предстои да разберем, но със сигурност сериалът ще се развива и за напред.

"Игра на тронове" / "Game of Thrones"
Година: 2011 -
Сезони: 1
В ролите:   Елфи Оун-Ален, Шон Бийн, Есме Бянко, Джейми Кембъл Бауър, Хари Лойд, Марк Ади
Награди: Номиниран за 13 награди Еми, друга 1 награда и 3 номинации

И накрая на вашето внимание един сериал, който няма как да не сте чували. Изключително рекламиран в последните няколко месеца. Самото му начало бе поставено в първите месеци на годината като първият сезон включва едва 10 епизода. Както се вика още топъл, топъл. Въпреки, че аз не съм почитател на тези кратки сезони от HBO им е нещо като традиция, сезоните да са от едва десетина епизода. За тези първи 10 епизода обаче, научихме, че това ще е един от предстоящите хитове. Успяхме да се запознаем с главните герои и да хвърлим един поглед над нещата и на това какво бихме могли да предположим, че ще следва от тук нататък. Това е един от сериалите, които изгледах специално заради Седмицата на сериалите. Но нямаше как, трябваше да си напиша домашната както се казва и да бъда максимално запознат. Но се радвам, че така се получи, защото иначе още дълго време щях да отлагам, а това което видях доста ми хареса. Крале, кралици, рицари и ренегати подготвят заговори и кръстосват мечове в битката за трона. Седем знатни фамилии се борят кой да контролира митичните земи на Уестерос, сред тях са Старк, Ланистър и Баратион. Едард Старк /Шон Бийн/, който подозира, че предшественикът му е бил убит, приема да служи като главен съветник на крал Робърт Баратион /Марк Ади/, за да може да научи истината за убийството. Продължението в лицето на втори сезон, обаче ще видим чак през април 2012, а до тогава има доста време.

И както казах вече, много любима категория, много ще се радвам, ако си харесате някой от сериалите, които съм изброил и съм бил полезен с нещо. С това приключваме Ден 4 от седмицата на сериалите, а утре ще разкриваме убийства и ще търсим отпечатъци, но ще поиграем и малко хазарт в Лас Вегас с категорията криминални сериали.

2 коментара:

Анонимен каза...

според мен неправилно си ги тагнал като "исторически и средновековни", защото няма нищо историческо в тях :) Според мен това са си чисто фентъзи-сериали :)

"Legend of Seeker" и "Game of Thrones" са базирани по фентъзи епосите съответно на Тери Гудкайнд и Джордж Р.Р. Мартин. Поредицата на Гудкайнд се казва "The Sword of the Truth", затова тук се превежда "Мечът на истината", за да привлече феновете на романите.

"Спартак" и "Мерлин" са по-скоро комерсиални фентъзи продукции, отколкото исторически или средновековни :)

Unknown каза...

Легендата за търсача трябва да има още един сезон поне защото свършва много гадно геройте трябваше да се оженят и всичко както си му е реда ама уви, прекрасен сериал заслужава си.

Публикуване на коментар