1/31/2011

Класиките на Disney

Публикувано от Христо Василев |

През 2010 компанията Walt Disney пусна своята 50-та анимация ("Tangled" / "Рапунцел и разбойникът"). В този ред на мисли реших да посветя тази публикация на класиките на Disney, класики с които израснахме и то не само ние, а и нашите родители дори.
Пълна отживелица, според мен е твърдението, че анимациите са само за деца. Наблюденията са ми, че напоследък кината са пълни не само с родители с малки хлапета, но и с по-възрастни хора. Но пък в крайна сметка за нас порасналите деца няма нищо лошо да се потопим в магията на приказките още един път, нали така? За анимации ще пиша много, поставяме началото с класиките, а нататък ще видим и какво представляват анимациите в наши дни.

Първата анимация на Disney е представена през 1937 година и тя е именно "Снежанка и седемте джуджета". Дори няма смисъл да ви пиша за какво се разказва във филмът, едва ли има човек , който да не го е гледал! През следващите няколко години Disney пускат емблематични филми като "Пинокио", "Дъмбо", "Бамби", "Пепеляшка", "Спящата красавица", "Покахонтас", "Мулан", "Аладин", "Алиса в страната на чудесата", "101 Далматинци", "Лило и Стич", "Братът на мечката", "Динозавър"  и много други.

През своята дългогодишна история Дисни изграждат образа на 9 свои принцеси, превърнали се в мечтата на безброй момичета. През 2009 година Dsiney прибавиха и първата чернокожа принцеса към своята колекция ("Принцесата и жабокът"). Мечо Пух, една безсмъртна класика излиза за първи път под режисурата на Disney през 1977 година.
През годините компанията многократно преиздава и освежава на DVD носител някои от своите филми за тяхните годишнини. Днес, повечето от тях носят статута на платинени издания.
"Рапунцел и разбойникът", 50-ят издаден филм на Disney излезе само преди няколко месеца като няколкократно оглави Американският BOX Office. Филмът мина границата от 1 млн. лева в България като го нареди сред един от най-успешните филми на всички времена. Но за този филм ще говорим по-обстойно някой друг път, защото със сигурност трябва да му обърнем подобаващо внимание.
Disney създадоха филми, които ни образоваха, които ни забавляваха, които ни разплакваха. Малки и големи вярваха в мечтите на своите герои. Един спомен изниква в съзнанието ми, преди повече от 8 години ми се случи да гледам на кино едно от новите филмчета на Дисни тогава, а именно "Lilo & Stitch" (2002). Въпреки, че тогава бях още дете, добре си спомням как препълнената зала плачеше. Плачеха деца, плачеха родители, плачеха случайни зрители попаднали на прожекцията.
През 2011 очакваме да гледаме новата история за "Мечо Пух". Напълно в духа на Дисни, тъй като филма ще бъде представен в класическата рисувана анимация.
Мога да пиша с часове за анимациите на Disney. Компания с история и бъдеще. Вярно е, че не всеки филм на Дисни се превръща в хит, през годините са имали и слаби продукции, но именно филми като "Рапунцел и разбойникът" ни връщат надежда, че все още има какво да видим и най-доброто предстои. А кои са вашите любими филми на Disney?

1 коментара:

Анонимен каза...

Ех радвам се, че има още един много запален фен на анимацията. Филмите на Дисни не са просто филми, а събития (повечето от тях, де ;) ).

На мен лично обаче фаворит от по-старите ми е Спящата красавица. Феите орисници още са ми пред очите... забравил съм им имената вече, но помня пълничката синя, по-възрастната зелена и червената. Не знам дали помните, но моментът, когато се караха в какъв цвят да е роклята, ме кара да се заливам от смях всеки път, когато гледам анимацийката :)

Публикуване на коментар